WATERFORD MORTARSTOWN

Cher amoureux des spiritueux

Nous vous remercions pour l’achat de notre pack dégustation 15e anniversaire ainsi que pour la visite sur notre page. Nous espérons que vous prendrez beaucoup de plaisir à découvrir cette sélection très spéciale de 24 spiritueux.

Beste spirit liefhebber

Hartelijk dank voor de aankoop van uw 15th anniversary tasting pack en voor uw bezoek aan onze pagina. We wensen u veel plezier met de ontdekkingstocht van deze selectie van 24 bijzondere spirits.

Waterford Mortarstown 1.1

Bien que l’orthographe -consciemment choisie- de ‘whisky’ dans le logo suggère le contraire, Waterford est un whisky aux racines irlandaises: ce n’est pas seulement un whisky à base d’orge 100% irlandaise, mais chaque mise en bouteille est basée sur une variété d’orge d’une ferme irlandaise spécifique située dans différentes régions du pays. De plus, Waterford utilise un processus de production méticuleusement sophistiqué (plus à ce sujet dans le chapitre ‘la distillerie’). Ils le font pour mettre parfaitement en valeur l’influence unique du terroir d’origine dans les arômes et les saveurs du new make. Et cela rend Waterford tout aussi unique: le premier whisky au monde lié au ‘terroir’, désormais décrit par les connaisseurs comme l’élite des whisk(e)ys irlandais.

Waterford Mortarstown 1.1

Hoewel de -bewust gekozen- schrijfwijze van ‘whisky’ in het logo anders doet vermoeden, is Waterford een whisky met op en top Ierse roots: het is niet enkel een whisky op basis van 100% Ierse gerst, maar elke botteling is gebaseerd op één gerstsoort afkomstig van één specifieke Ierse boerderij gelegen in verschillende regio’s in Ierland. Bovendien hanteert Waterford een haarfijn uitgekiend productieproces (meer hierover in het hoofdstuk ‘de distilleerderij’). Dit doen ze om de unieke invloed van het terroir van herkomst perfect uit te vergroten in de aroma’s en smaken van de spirit. En dat maakt Waterford net zo uniek: de eerste ‘terroir’ gebonden whisky ter wereld, nu door kenners al omschreven als de elite onder de Ierse whisk(e)ys.


Caractéristiques

WhiskyWaterford Mortarstown 1.1
ABV50%
CatégorieSingle malt, non-tourbé
Types de fûtBourbon barrels, virgin oak, ex-barriques de Margaux et ex-fûts de Sauternes
Âge3 ans, 11 mois, et 30 jours
CouleurNaturelle, non-chill filtered
DisponibilitéCette édition limitée est exclusivement destinée au marché BeLux.

Karakteristieken

WhiskyWaterford Mortarstown 1.1
ABV50%
CategorieSingle malt, niet geturfd
Vattype Bourbon barrels, virgin oak, ex-Margauxvaten en ex-Sauternesvaten
Leeftijd3 jaar, 11 maanden, 30 dagen
KleurNatuurlijke kleur, non-chill filtered
BeschikbaarheidDeze gelimiteerde editie is exclusief bestemd voor de BeLux markt.

Waterford Mortarstown 1.1

Mortarstown est situé sur la majestueuse rivière Barrow, à seulement 2 miles au sud-ouest de Carlow. Ici, Evan McDonnell cultive son orge ‘Irina’. On dit que ces champs sont les terres les plus fertiles de Carlow County. Comme toutes les versions de Waterford, ce ‘Single Farm Origin’ Mortarstown Edition 1.1 a été mis en bouteille à 50% après un élevage en fûts de bourbon (37%), de chêne vierge (22%), de barriques de vin de Margaux (16%) et de Sauternes (25%). L’âge de ce whisky est de 3 ans, 11 mois et 30 jours pour être exact. Ces informations détaillées donnent immédiatement une première impression de la précision avec laquelle Waterford travaille.

Mortarstown 1.1 est un embouteillage exclusif pour le marché du BeLux, dont un total de 5000 bouteilles sont disponibles. Des informations extrêmement détaillées sur cette référence sont disponibles sur https://beta.waterfordwhisky.com/teireoir/single-farm-origin-mortarstown-1-1/ n’hésitez pas à y jeter un coup d’œil!

Waterford Mortarstown 1.1

De ‘Single Farm Origin’ Mortarstown 1.1 is de eerste whisky afkomstig van gerst geteeld op de Mortarstown boerderij, gelegen aan de statige Barrow rivier, slechts 3,2 km ten zuiden van Carlow, waar eigenaar Evan McDonnell zijn ‘Irina barley’ verbouwt. Deze akkers vormen naar verluidt het meest vruchtbare land in County Carlow. We spreken hier specifiek over de oogst van 31 augustus 2015, gedestilleerd in week 6 van het jaar 2017 en gebotteld in maart 2021 na een rijping van exact 3 jaar, 11 maanden en 30 dagen op bourbon barrels, virgin oak, ex-Margauxvaten en ex-Sauternesvaten (de zogenaamde vin doux naturel). Deze gedetailleerde info geeft meteen een eerste impressie van de precisie waarmee Waterford te werk gaat.

Mortarstown 1.1 is een exclusieve botteling voor de BeLux markt, waarvan in totaal 5000 flessen beschikbaar zijn. Uiterst gedetailleerde informatie over deze referentie is terug te vinden op https://beta.waterfordwhisky.com/teireoir/single-farm-origin-mortarstown-1-1/ neem dus zeker eens een kijkje!

Notes de dégustation

NezChocolat noir, raisins secs, prune, cerises, gâteau aux fruits, foin et notes terreuses, bonbons à la pomme, réglisse, amande, clou de girofle, orange sanguine et cannelle
BoucheBanane mûre, sucres d'orge doux, clous de girofle, grains de poivre, poivre vert, noix de coco, tisane, citron vert, menthe et réglisse
FinaleLégèrement épicée avec un arrière-goût sec qui se transforme en une sensation de bonheur

Proefnotities

NeusDonkere chocolade, rozijnen, pruim, kersen, fruitcake, hooi en aardse hints, snoepgoed met appelsmaak, zoethout, amandel, kruidnagel, bloedsinaasappel en kaneel
MondRijpe banaan, zoete suikers van de gerst, kruidnagel, peperkorrels, groene peper, kokosnoot, kruidenthee, limoen, munt en zoethout
AfdronkLicht kruidig met een droge afdronk die overgaat in een gelukzalig gevoel

La distillerie

Le whisky est produit dans les anciens bâtiments de la brasserie Guinness dans la ville de Waterford, située sur la côte sud de l’Irlande à environ 100 kilomètres à l’est de Midleton. Les bâtiments ont été achetés en 2014 par le propriétaire Mark Reynier (l’homme qui a redonné vie à Bruichladdich avec grand succès en 2000) et transformés en une distillerie de pointe où rien n’a été laissé au hasard. Les premières gouttes sont sorties des alambics à partir de 2015.

Waterford utilise un processus de production de pointe qui comprend des mash filters au lieu des mash tuns plus courants et traditionnels, un processus de fermentation exceptionnellement long d’au moins 120 heures, une distillation extrêmement lente et une ‘coupe’ manuelle du new make qui est déterminé individuellement pour chaque distillat.

Il y a aussi l’unique ‘Cathedral of Barley’: un imposant hangar entièrement divisé en compartiments. Chaque compartiment contient la récolte d’une année de récolte d’une ferme individuelle. La cathédrale de l’orge regorge actuellement d’orge qui attend patiemment le moment de la distillation.

De distilleerderij

De whisky wordt geproduceerd in de vroegere gebouwen van de Guinness brewery in het stadje Waterford, gelegen aan de zuidkust van Ierland ongeveer 100 kilometer ten oosten van Midleton. De gebouwen werden in 2014 opgekocht door eigenaar Mark Reynier (de man die Bruichladdich in 2000 met groot succes nieuw leven inblies) en getransformeerd tot een state of the art distillery waar niets aan het toeval werd overgelaten. De eerste druppels vloeiden door de stills vanaf 2015.

Waterford hanteert een haarfijn uitgekiend productieproces met onder meer mash filters in plaats van de normale mash tuns, een uitzonderlijke lang fermentatieproces van minstens 120 uur, uiterst trage destillatie en een manuele ‘cut’ van de new make spirit die voor elk destillaat individueel wordt bepaald.

Bovendien is er die unieke ‘Cathedral of Barley’: een imposante hangar volledig ingedeeld in compartimenten. Elk compartiment bevat de oogst uit één oogstjaar van één individuele boerderij. De Cathedral of barley zit momenteel tot de nok vol met gerst die geduldig ligt te wachten tot het moment van destillatie is aangebroken.