NIKKA COFFEY GRAIN

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Beste spirit liefhebber

Hartelijk dank voor de aankoop van uw 15th anniversary tasting pack en voor uw bezoek aan onze pagina. We wensen u veel plezier met de ontdekkingstocht van deze selectie van 24 bijzondere spirits.

Nikka Coffey Grain

Depuis l’an 2000, Nikka a joué un rôle de premier plan dans le développement des whiskies japonais en Europe. Nikka est plus qu’un ‘banal’ whisky. Nikka incarne un style authentique, une véritable expression de la culture japonaise, un mélange de technologie moderne et de tradition, de simplicité et de complexité.

Nikka Coffey Grain

Sinds het jaar 2000 speelt Nikka een leidinggevende rol in de ontwikkeling van Japanse whisky’s in Europa. Nikka is meer dan een ‘gewone’ whisky. Nikka belichaamt een authentieke stijl, een echte expressie van de Japanse cultuur, een mengeling van moderne technologie en traditie, eenvoud en complexiteit.


Caractéristiques

WhiskyNikka Coffey Grain
ABV45%
CatégorieSingle malt, non-tourbé
Types de fûtRefill, remade et recharred casks de chêne américain
Âge/
DisponibilitéCe whisky fait partie de la gamme permanente de Nikka.

Karakteristieken

WhiskyNikka Coffey Grain
ABV45%
CategorieSingle malt, niet geturfd
VattypeRefill, remade en recharred vaten van Amerikaanse eik
Leeftijd/
BeschikbaarheidDeze whisky maakt deel uit van het permanente Nikka gamma.

Nikka Coffey Grain

Le Nikka Coffey Grain à 45% est un élément essentiel de la gamme Nikka Whisky, ce single grain est entièrement distillé à partir de maïs et produit par l’un des seuls alambics Coffey fonctionnels au monde. Il est situé dans la distillerie Miyagikyo, située dans une zone montagneuse de l’île principale du Japon. L’élevage est basé sur une sélection de ‘refill, remade et recharred American oak’.

L’alambic Coffey a été développé par Aeneas Coffey. Cet agent des accises irlandais a vérifié les distilleries locales de la région de Dublin et a constaté qu’elles pouvaient faire mieux, plus efficacement et plus économiquement. Il a cessé de travailler comme agent d’accise et est même devenu directeur de la Dock Distillery à Dublin, et a développé en 1830 son propre alambic Coffey, qui constitue la base de la distillation à colonne actuelle (qui peut être distillée en continu). Pour être précis, ce n’était pas encore une invention à 100% de Coffey, il a en fait perfectionné l’invention initiale de l’alambic à colonne de 1826 de Robert Stein.

Nikka a acquis son alambic Coffey avec l’acquisition de la distillerie Ben Nevis qui était alors la dernière en activité en Ecosse a en posséder un. Après cela, l’alambic a déménagé au Japon. (L’autre dernier en fonctionnement se trouve à la Barbade à la distillerie Mount Gay.)

Nikka Coffey Grain

De Nikka Coffey Grain op 45% is een essentieel deel van het Nikka whisky gamma, deze single grain is volledig gedistilleerd op basis van maïs en geproduceerd door één van de enige nog functionele Coffey stills ter wereld. Die bevindt zich in de Miyagikyo distilleerderij, gelegen in een bergachtig gebied op het hoofdeiland van Japan. De rijping gebeurt op basis van een selectie aan ‘refill, remade en recharred American oak’.

De Coffey still werd ontwikkeld door Aeneas Coffey. Deze Ierse accijnsbeamte controleerde de lokale distilleerderijen in de regio van Dublin en zag dat het beter kon, efficiënter en economischer. Hij stopte als accijnsbeamte en werd zelfs directeur van de Dock Distillery te Dublin, en ontwikkelde in 1830 zijn eigen Coffey still die aan de basis ligt van de huidige kolomdistillatie (waarin continu gedestilleerd kan worden). Om helemaal precies te zijn was deze still niet 100% de uitvinding van Coffey, hij perfectioneerde eigenlijk de initiële column still uitvinding van Robert Stein uit 1826.

Nikka kreeg haar Coffey still in het bezit met de overname van de Ben Nevis distilleerderij die toen de laatste werkende was in Schotland. Hierna verhuisde de still naar Japan.  (De andere laatst werkende staat op Barbados in Mount Gay distillery.)

Notes de dégustation

NezD'une fraîcheur séduisante, évoluant vers des notes douces de poires mûres, de jus de cerise et de fruits exotiques. Les agrumes, avec en tête l'orange et le citron sont les signes avant-coureurs d'arômes floraux plus subtils. Il s'ouvre ensuite et devient très savoureux sur la pâtisserie et la noix de coco, la vanille bourbon et les choux à la crème.
BoucheUne étreinte intime entre les fruits mûrs avec des notes de rhum (banane), de caramel, d'anis et de réglisse. Le milieu de bouche est plus fruité, dominé par le nectar de poire, avant de laisser place à des saveurs plus crémeuses avec une fraîcheur omniprésente.
FinaleTout aussi gourmande que le nez, évoluant vers la poire et la vanille bourbon.

Proefnotities

NeusVerleidelijk fris, evoluerend naar zachte tonen van rijpe peren, kersensap en exotisch fruit. Agrum, sinaas en citroen zijn de voorbodes van meer subtiele florale aroma’s. Opent zich heel smakelijk op patisserie en kokos, vanille bourbon en slagroomsoesjes.
MondEen innige omhelzing tussen rijp fruit met rumtoetsen (banaan), karamel, anijs en zoethout. Het middenpalet is fruitiger, gedomineerd door perennectar, om dan plaats te maken voor romigere smaken. Alom aanwezige frisheid.
AfdronkAl even smakelijk, evoluerend naar peer en vanille bourbon.

La distillerie

Masataka Taketsuru, né en 1894, est considéré comme le fondateur du whisky japonais. Après la construction de Yoichi à Hokkaido en 1934, Taketsuru réussit à ouvrir une seconde distillerie près de Sendai en 1969: Miyagikyo. Toute la gamme du groupe Nikka repose sur la production de ces deux sites. Nikka essaie de produire différents profils de single malt, en utilisant une large gamme de levures et une longue fermentation avant de commencer à distiller. A Miyagikyo on peut trouver plusieurs alambics remarquables: des alambics sphériques similaires à ceux de Longmorn (région du Speyside), un ‘alambic à colonnes’ moderne… mais aussi des ‘coffey stills’ fabriqués à Glasgow. Ils produisent trois types de distillats différents: un entièrement à base d’orge malté, un mélange d’orge malté et de maïs et enfin un distillat entièrement à base de maïs.

De distilleerderij

Masataka Taketsuru, geboren in 1894, wordt aanzien als de grondlegger van de Japanse whisky. Na de constructie van Yoichi in 1934 te Hokkaido, slaagde Taketsuru erin om in 1969 een tweede distilleerderij te openen nabij Sendai: Miyagikyo. Het hele gamma van de Nikka groep is gebaseerd op de productie van deze twee sites. Nikka probeert verschillende single malt profielen te produceren, en hanteert daarvoor een grote waaier aan gisten en een lange fermentatie alvorens te beginnen met destilleren. Op Miyagikyo kan men verschillende opmerkelijke destillatieketels terugvinden: bolvormige die gelijkaardig zijn aan deze van Longmorn (speyside regio), een moderne ‘column still’… maar ook enkele ‘Coffey stills’ die in Glasgow gefabriceerd zijn. Ze produceren drie verschillende types destillaat: een volledig op basis van gemoute gerst, een mix van gemoute gerst en maïs en tenslotte één distillaat volledig op basis van maïs .