MICHTER’S US*1 BOURBON

Cher amoureux des spiritueux

Nous vous remercions pour l’achat de notre pack dégustation 15e anniversaire ainsi que pour la visite sur notre page. Nous espérons que vous prendrez beaucoup de plaisir à découvrir cette sélection très spéciale de 24 spiritueux.

Beste spirit liefhebber

Hartelijk dank voor de aankoop van uw 15th anniversary tasting pack en voor uw bezoek aan onze pagina. We wensen u veel plezier met de ontdekkingstocht van deze selectie van 24 bijzondere spirits.

Michter’s US*1 Bourbon

L’histoire de Michter’s n’est pas récente, elle remonterait à 1753. Elle fut connue sous le nom de ‘Bomberger’s’ et de ‘Shenk’, du nom de son fondateur: John Shenk, un fermier de Pennsylvanie. Après sa fermeture en 1988, c’est vers la fin de l’année 1999 que Joseph Magliocco et Richard Newman, passionnés de vins et de spiritueux, décident de relancer Michter’s mais en implantant cette fois l’outil de production dans le Kentucky. Dans le premier temps de la relance, les whiskies proposés par Michter’s sont issus de sélections de fûts ou de commandes spécifiques auprès de distilleries amies. Mais, progressivement, les whiskies distillés sur site, sous la direction du Master Distiller Willie ‘Dr NO’ Pratt (malheureusement récemment décédé), viendront prendre place dans l’offre de Michter’s.

Le Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon est fabriqué à partir d’un mashbill soigneusement sélectionné qui contient du maïs américain de la plus haute qualité. Il est ensuite mûri jusqu’à la perfection. Véritable ‘petit lot’ chaque lot de notre US*1 Kentucky Straight Bourbon est conditionné dans un réservoir de stockage dimensionné pour contenir un maximum de vingt barils pleins, ne laissant aucune marge pour ‘atténuer’ les imperfections et nécessitant ainsi l’excellence de chaque baril. Reflétant l’esprit du Bluegrass State, le bourbon US*1 Kentucky Straight Bourbon de Michter’s est nuancé, moelleux et épicé.

Michter’s US*1 Bourbon

De geschiedenis van Michter’s is niet recent, ze gaat terug tot in 1753. Toen nog onder de naam ‘Bomberger’s’ en ‘Shenk’, zoals de naam van de oprichter: John Shenk, een landbouwer uit Pennsylvania. Na de sluiting in 1988 was het wachten tot 1999, toen Joseph Magliocco en Richard Newman, gepassioneerd door wijn en spirits, besloten Michter’s te herlanceren maar ditmaal met een basis in Kentucky. Tijdens de eerste jaren was de whiskey onder het Michter’s label afkomstig van vaten die geselecteerd of besteld werden bij bevriende distilleerderijen. Beetje bij beetje worden deze vervangen door whiskey die ‘on site’ gedestilleerd is onder de vleugels van Master Distiller Willie ‘Dr NO’ Pratt (recent overleden).

Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon is gefabriceerd op basis van een zorgvuldig gecreëerde mashbill die Amerikaanse maïs bevat van de allerhoogste kwaliteit. De rijping van deze whiskey grenst aan de absolute perfectie. Alle  US1 Kentucky Straight Bourbon ‘small batches’ worden voor het bottelen in reservoirs overgeheveld die maximum de inhoud van 20 vaten kunnen bevatten. Dit betekent ook dat imperfecties -hoe klein ook- niet gemaskeerd kunnen worden: elk individueel vat dat gebotteld wordt moet dus whiskey van absolute topkwaliteit bevatten. De Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon is een subtiele, zachte en tegelijkertijd kruidige whiskey.


Caractéristiques

WhiskeyMichter’s US*1 Bourbon
ABV45.7%
CatégorieKentucky Straight Bourbon
Type de fûtAmerican Oak cask
Âge/
DisponibilitéCe whiskey fait partie de la gamme permanente US1 de Michter’s.

Karakteristieken

WhiskeyMichter’s US*1 Bourbon
ABV45.7%
CategorieBourbon
VattypeAmerican Oak cask
Leeftijd/
BeschikbaarheidDeze whiskey maakt deel uit van het permanente Michter’s gamma.

Michter’s US*1 Bourbon

Michter’s US*1 Bourbon Small Batch, issu d’une sélection de 20 fûts, révèle le vrai style du Kentucky. La bouche pleine de fruits et d’épices enveloppe le palais avec des notes de fruits mûrs, d’agrumes, de vanille. La finale est soyeuse et boisée. Michter’s est la marque américaine #1 la plus tendance (top-trending) au monde selon Drinks International.

Michter’s US*1 Bourbon

Michter’s US*1 Bourbon Small Batch, bestaande uit een selectie van 20 vaten, is een schoolvoorbeeld van de Kentucky whiskey stijl. De mond is boordevol fruit en kruiden en evolueert verder over rijp fruit, citrus en vanille. De afdronk is zijdezacht met houtimpressies. Volgens Drinks International is Michter’s momenteel het ‘top-trending’ (meest populaire) merk onder alle Amerikaanse whiskey’s.

Notes de dégustation

NezEnvoûtant. Boisé noble, fève de cacao, myrtilles, vanille, zestes d’agrumes
BoucheFine, racée. Orange sanguine. Épices (cardamome, coriandre). Céréales
FinaleSavoureuse, délicate. Fraise des bois. Floral (pivoine, tilleul). Boisée

Proefnotities

NeusBetoverend. Nobel hout, cacao, bosbessen, vanille, zeste van citrus.
MondVerfijnd en pittig. Bloedsinaasappel, kruiden (kardemom, koriander) en granen.
AfdronkDelicaat en overheerlijk. Bosaardbeien, florale hints van linde en pioen en hout in de finale.

La distillerie

Ce qui rend Michter’s si spécial en comparaison d’autres distilleries US, c’est leur méthode du ‘cost be damned’, peu importe le ‘prix’. Cela rend le Michter’s US*1 Bourbon plus suave, mais aussi beaucoup plus fruité et floral que d’autres marques de Bourbon bien connues. Cost be damned signifie que Michter’s n’accepte aucun compromis qui puisse se faire au détriment de la qualité – même si le coût de production est beaucoup plus élevé – et ceci est basé sur 6 piliers importants.

  1. Toutes les douelles de chêne pour les fûts sont séchées à l’air libre pendant 18 à 36 mois jusqu’à ce que presque toutes les impuretés aient disparu de la structure du bois, cela rendra le goût plus pur et la teneur en tanins diminuera.
  2. Les fûts sont ‘grillés’ (toasted) avant d’être ‘carbonisés’ (charred): le processus de grillage avec une flamme douce de longue durée ajoute plus de vanilline et d’épice au profil de saveur.
  3. Les barriques sont remplies à une ‘lower entry proof’ de 51,5% au lieu du maximum légal de 62,5%. Cela implique plus de fûts (ce qui implique un coût d’investissement de plus en plus élevé), mais le pourcentage d’alcool plus faible dans le fût permet également aux sucres de s’intégrer plus rapidement dans l’alcool, et la fraction d’eau plus élevée garantit que les tanins du nouveau bois disparaîtront plus rapidement.
  4. Les entrepôts Michter’s ont des ‘cycles de chaleur’ artificiels: ils sont refroidis pendant certaines périodes en été et chauffés pendant certaines périodes en hiver, ce qui crée en fait des saisons supplémentaires pour une même année écoulée. Cette méthode rarement utilisée entraîne non seulement des coûts de chauffage et de refroidissement supplémentaires, mais conduit également à un ‘plus grand pourcentage de part des anges’ (4% au lieu de 2,5%).
  5. La ‘chill filtration’ ou filtration à froid est importante pour le whiskey américain. Parce que le bourbon et le seigle travaillent toujours avec du bois neuf, certaines saveurs de bois peuvent dominer très rapidement. La filtration à froid (à des températures souvent inférieures à 0° Celsius) permet de corriger cela. La bonne intensité de filtration à froid est obtenue chez Michter’s en faisant varier différents matériaux et techniques de filtration qui sont ajustés en fonction du profil gustatif individuel de chaque fût.
  6. Enfin, tous les whiskies Michter’s sont des single barrels ou des small batches dans le vrai sens du terme. Un ‘small batch’ peut en principe être utilisé pour à peu près n’importe quel whiskey, mais chez Michter’s il correspond à un maximum de 20 fûts.

De distilleerderij

Wat Michter’s zo bijzonder maakt in vergelijking met andere Amerikaanse distilleerderijen is hun ‘cost be damned’ methode. Dit maakt de bourbon whiskey van Michter’s minder droog, maar vooral ook een stuk fruitiger en floraler bovenop het typische kruidige profiel van andere bekende bourbon merken. Cost be damned betekent dat Michter’s geen enkel compromis aanvaardt dat ten koste kan gaan van de kwaliteit -zelfs al is de productiekost een heel stuk hoger- en dit is gebaseerd op 6 belangrijke pijlers.

  1. Alle eikenhouten duigen voor de vaten worden 18 tot 36 maanden luchtgedroogd totdat nagenoeg alle onzuiverheden uit de houtstructuur verdwenen zijn, hierdoor zal de smaak zuiverder zijn en daalt het gehalte aan tannines.
  2. Vaten worden eerst getoast vooraleer ze ‘gecharred’ worden: het proces van het toasten met een langdurige zachte vlam zorgt voor meer vanilline en kruiden in het smaakprofiel.
  3. Vaten worden aan een ‘lower entry proof’ van 51,5% afgevuld in plaats van het wettelijke maximum van 62,5%. Dit impliceert meer vaten (hetgeen een steeds hogere investeringskost meebrengt), maar het lagere alcoholpercentage in het vat doet de suikers ook sneller integreren in de spirit, bovendien zorgt de hogere waterfractie ervoor dat eventuele tannines uit het nieuwe hout sneller zullen verdwijnen.
  4. De Michter’s warehouses kennen kunstmatige ‘heat cycles’: ze worden tijdens bepaalde periodes in de zomer gekoeld en tijdens bepaalde periodes in de winter verwarmd, daardoor worden er eigenlijk extra seizoenen gecreëerd per kalenderjaar. Deze zelden gebruikte methode brengt niet alleen extra verwarmings- en koelingskosten met zich mee, maar heeft ook een hoger Angels’ Share tot gevolg (4% in plaats van 2,5%).
  5. ‘Chill filtration’ of koude filtratie is belangrijk voor Amerikaanse whiskey. Omdat er bij bourbon en rye steeds met nieuw hout gewerkt wordt, kunnen bepaalde houtsmaken zeer snel gaan domineren. Koude filtratie (bij temperaturen vaak onder de 0° Celsius) moet dit corrigeren. De juiste intensiteit van koude filtratie bekomen ze bij Michter’s door het variëren met verschillende filtratiematerialen en -technieken die aangepast worden volgens het individuele smaakprofiel van elke afzonderlijk vat.
  6. Alle Michter’s whiskey’s zijn tenslotte single barrels of small batches in de ware zin van het woord. Een small batch kan in principe voor zowat elke whiskey gebruikt worden, bij Michter’s bestaat een small batch echter uit maximum 20 vaten. Vaten van ondermaatse kwaliteit kunnen daarom ook niet “weggewerkt” worden in de massa maar worden eenvoudigweg niet gebruikt…cost be damned!